Kultur

Kyrre Heldal Karlsen

Lysdesigner

Lysdesigner – og flere kulturuttrykk

Kyrre Heldal Karlsen gjør lysdesign, scenografi og video for alt fra scenekunst til billedkunst. Han jobber med utgangspunkt i scenen som sted og forestillingen som historie, og søker å engasjere publikum og la dem bli en aktiv del av forestillingen. Han jobber med teater, dans, musikk, og alt annet som har publikum, og har gjort dette i Norge og internasjonalt siden 1993.

Metodisk undersøker han hvordan visualiteten best kan presentere forestillingen og dens struktur for å sette igang et mangfold av historier hos publikum. Publikum kan gå inn i forestillingen i rollen som tilskuer, men på samme tid velge å observere den teatrale situasjonen de selv er i – og ta inn det faktiske rommet sammen med utøverne og crew. Slik observerer publikum selv omstendigheten det er å være tilskuer. På denne måten peker Karlsen på teateret som sosial arena og skaper romlige situasjoner der publikum på samme tid kan velge å oppleve seg selv bli iscenesatt som aktører – og velge å la seg forføre av scenekunsten og flykte fra dagliglivet.

KORT UTDRAG FRA CV
Kyrre har gjort lysdesign på Det Norske Teatret, videoinstallasjoner til Lindstrøms bestillingsverk på Henie-Onstads 50-års-jubileum, lysdesign for utstillingen Klimalab på Nobels Fredssenter og vært på turne med Steamdome, Thea Hjelmeland, Jaga Jazzist, Årabrot og Morten Qvenild og Frode Gryttens Area 51.

Han underviser i lysdesign og andre scenerelaterte tema for folk som driver med musikk, dans, teater, rom og billedkunst, og han er prosjektleder for Øyafestivalen og Munchmuseets samarbeid for å vise kunst på Øyafestivalen. Han er i gang med en master i teater på KHiO.