Publisert
12.10.2022

Trygghet mellom de syv fjell

Psykolog Runa Kongsvik er kun 30 år, men har alt fått sansen for et liv som selvstendig næringsdrivende . – Med Employ i ryggen har jeg tryggheten. Jeg driver nok for meg selv om 10 år også, spår hun.

Runa er tromsøværing, men byen ble Bergen da hun var ferdig med psykologistudiene ved UiT og skulle begynne å jobbe. – Det er viktig med litt fjord og fjell, smiler hun. – Og det er flere muligheter her profesjonelt sett.

De første to årene jobbet Runa som kommunepsykolog, med flyktninger som spesialfelt. Sommeren 2020 takket hun ja til en 50 % stilling på Betanien barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk (BUP), hvor hun nå arbeider med unge som utøver skadelig seksuell adferd.

Tok grep tidlig

Den andre halvparten av arbeidsuken tilbringer Runa på Klinikk for krisepsykologi, der hun startet med ukentlige kveldsvakter alt mens hun var kommunepsykolog og gradvis har fått mer å gjøre. Her tilbyr hun oppfølging ved krise, traume, angst, depresjon og søvnvansker til unge, voksne og eldre – på privat basis.

– Å jobbe for seg selv innebærer en viss risiko, det tar tid å bygge opp klientporteføljen, sier Runa, som imidlertid tok grep fra starten av: – En tidligere kollega av meg, Kyrre Dyregrov, kjente godt til Employ og "vervet" meg da jeg skulle begynne å jobbe på senteret tre dager i uka. 

Dette var i oktober 2019. Etter snaut halvannet år som Employ-ansatt er Runa godt fornøyd med valget hun tok:

– Nå har jeg mer trygghet. Jeg har rettigheter, vet for eksempel at jeg kan bruke egenmelding dersom jeg skulle bli syk.

I motsetning til mange andre Employ-ansatte er ikke Runa den som syntes papirarbeidet knyttet til enkeltpersonforetaket var noen utfordring.

– Det er ikke der den store forskjellen ligger, ikke for meg. Men klart det er nyttig å ha hjelp til regnskap. Og det å ordne med forsikringer og sånt ville jeg nok ikke gjort på egenhånd.

Runa synes det er godt å ha én kontaktperson å forholde seg til. Hun korresponderer med Jan Kristian ukentlig, og trekker fram et konkret eksempel på hvordan praktiske problem i hverdagen løses av Employ: – Jeg ville opprette en egen bruker på bankterminalen her, og vi diskuterte dette. Det endte med at vi fant ut at jeg skulle gå over til et nytt og bedre journalsystem. 

Klar når det trengs

For kort tid siden kjøpte Runa leilighet i Solheimsviken. Også da var det greit å ha Employ, som ordnet med forsikringene. – De er i det hele tatt alltid tilgjengelige når du trenger det. Så mitt råd er enkelt: Skal du jobbe 50 % eller mer selvstendig, bør du vurdere Employ. 

– Ser du noen svake punkt ved Employ? 

– De kan kanskje litt bedre på integrerte løsninger. Og så bør de få på plass en modell for å rekruttere de som er i mindre stillinger!

Det å være der når det trengs, slik Employ er, preger Runas tilværelse også. På klinikken har de beredskapsavtale som innebærer at de må rykke ut når krisen er der – ulykker i trafikken eller på arbeidsplasser, naturkatastrofer.

– Det kan være litt dramatisk, ja, sier hun.

Fargerikt engasjement

– Har pandemien gjort noe med arbeidshverdagen din?

– Den har påvirket lite. I begynnelsen tilbød jeg online-konsultasjoner, men de fleste ønsker å komme hit, sier Runa, som ikke lar seg lokke til noen formaninger når vi spør om hun synes folk er pysete og klager for mye over koronatiltakene.

– Alle synes motgang er kjipt. Det er ok å klage litt, sier hun.

Den unge psykologen har jobbet mye med personer som har etnisk, språklig eller seksuell minoritetsstatus. Hun har særlig interesse for arbeid der legning og kjønnsidentitet er tema.

– Jeg er involvert i Regnbuedagene, eller Bergen Pride, hvor jeg sitter i festivalkomiteen. Det blir en fargerik festuke i Bergen fra 5. til 12. juni, og vi gleder oss. Det er viktige budskap det handler om – inkludering, mangfold og stolthet, forteller Runa Kongsvik, som er ganske sikker på at hun bor i Bergen også når ti år er gått. Som Employ-ansatt, naturligvis.

Vil du også ha fordelen til en ansatt?

Jo flere vi er, jo bedre! Med Employ blir ansvarsforholdene helt annerledes. Som ansatt kan du overlate det meste til administrasjonen.

Flere historier