Publisert
13.2.2024

På forskudd med Employ

Som selvstendig næringsdrivende følte sosionom Sissel Helgø Stray ofte at hun var på etterskudd. I tillegg til den daglige konsulentjobben, måtte hun også passe på regninger, skatt og moms. En dag ringte hun Employ. Siden den gang har hun ikke sett seg tilbake.

På forskudd med Employ

– Takk og lov for at jeg var Employ-ansatt da jeg ble syk!

Sissel Helgø Stray
Sosionom / saksbehandler / veileder

Det er første dag tilbake fra ferien for Sissel Helgø Stray. Fra hjemmekontoret sitt i Asker kan hun starte rett på høstens utfordringer. Hun er fullbooket og vet hvem hun skal jobbe for det neste halve året. Sosionomen jobber som konsulent for NAV, et system hun har jobbet i helt siden 2009. Hun ble selvstendig næringsdrivende på fulltid i 2015. 

– Jeg har hatt oppdrag over hele Norge og trives veldig godt med å jobbe på denne måten. De siste to årene har jeg jobbet hjemmefra, i tillegg til møter og veiledning. Det har passet meg veldig bra, forteller hun. 

Et stressmoment i hverdagen

Som konsulent bidrar hun både med saksbehandling, opplæring av nyansatte, forbedring av rutiner, formuleringer av vedtak og veiledning for teamledere og fagledere. Hun kjenner jobben godt og er glad i å styre sin egen tid. 

Siddisen, som forlot Stavanger til fordel for studier i Oslo i 1992, har bosatt seg med mann og to barn i Asker. Ektemannen Bernt Rune Stray er musiker og mye på reise. For å bedre styre tiden i hverdagen, bestemte Sissel seg for å starte for seg selv. Hun er mye alene med barna og liker å ha en fleksibel hverdag. Men det ble en krevende oppstart.  

– Jeg blir så stresset av skatt og moms og restskatt og sånn. Jeg var vant med en vanlig åtte til fire-jobb og måtte plutselig forholde meg til alle de reglene. Det var vanskelig å ha nok likviditet, og jeg følte at alt måtte betales samtidig. Hvis jeg ikke hadde blitt Employ-ansatt hadde jeg nok gitt opp for lenge siden.

«Takk og lov for at jeg var Employ-ansatt da jeg ble syk!»

Samme rettigheter som andre ansatte

Som musiker var ektemannen allerede ansatt i Employ. Han fortalte henne om Employ-modellen og anbefalte henne å prøve.

–  Jeg ringte selv Employ og fikk høre mer om dette. Like etter ble jeg ansatt og fikk plutselig lønn og rettigheter som alle andre. Det var en befrielse. Employ fikset alt! Det eneste jeg måtte gjøre var å levere timer og reiseregninger, som i en hvilken som helst annen jobb. 

Noen måneder etter ansettelsen ble Sissel syk. En liten operasjon med 14 dagers planlagte sykedager ble til langvarig sykemelding og et helt år uten inntekt. 

– Takk og lov for at jeg var Employ-ansatt da det skjedde! Som selvstendig næringsdrivende er det viktig å tenke på at det kan skje uforutsette ting. Man kan bli syk uten forvarsel, som jeg ble. Jeg var sykemeldt i lang tid, men fikk full lønn likevel. 

For Sissel Helgø Stray er hverdagen blitt ukomplisert. Hun er frisk, styrer tiden sin selv, velger hvilke oppdrag hun skal ta og hvor lenge de skal vare. Selv om litt av inntekten går til Employ, ville hun aldri vært foruten den administrative støtten hun får som ansatt.

«Hvis jeg ikke hadde blitt Employ-ansatt hadde jeg nok gitt opp for lenge siden!»

– Som selvstendig næringsdrivende har jeg alltid tenkt at jeg sitter igjen med rundt halvparten av det jeg fakturerer. Det samme gjør jeg som Employ-ansatt. Jeg tjener omtrent det samme, men slipper alt styret. For meg er det ingenting å lure på, og jeg håper at andre i samme situasjon prøver dette for å se hvor mye enklere hverdagen blir!

– Takk og lov for at jeg var Employ-ansatt da jeg ble syk!

Vil du også ha fordelene til en ansatt?

Jo flere vi er, jo bedre! Med Employ blir ansvarsforholdene helt annerledes. Som ansatt kan du overlate det meste til administrasjonen.

Flere historier