Publisert
13.2.2024

Lysere tider med Employ

Å hevde at Daniel Sørensen har sett lyset, er kanskje å dra det litt langt. Men etter fem år som Employ-ansatt er ikke den 44 år gamle lysdesigneren fra Drammen i tvil: Hverdagen hans har blitt en helt annen og mye bedre.

Lysere tider med Employ

– Jeg har fått en langt mer ryddig økonomi, det er veldig deilig.

Daniel Sørensen
Lysdesigner

– Jeg har fått en langt mer ryddig økonomi, det er veldig deilig. Og det er behagelig å stort sett ha overskudd, føle kontroll.

– Er det sånn at du gjør en bedre jobb nå enn før?

– Ja, definitivt. Nå kan jeg bare sende korte mailer hvis jeg har spørsmål, og få svar på det jeg lurer på.

– Jeg kan fokusere på det jeg er god på.

Employ hjelper meg også med problemer når jeg er i utlandet – fakturareglene for kulturarbeidere i Frankrike, for eksempel, er ikke laget for amatører! 

Null gjeld og masse fordeler

– Når og hvordan fikk du kjennskap til Employ?

– Det var nokså tilfeldig. En kollega av meg som heter Guro og var korist for CC Cowboys, intervjuet Håvard Krogedal på et MØST-arrangement, og jeg syntes det virket interessant – til da hadde jeg hatt ulike regnskapsførere og følt at de verken skjønte fagfeltet mitt eller prioriterte meg noe særlig. Så jeg kontaktet Håvard, og det var det. 

Daniel var en av de første teknikerne som ble Employ-ansatt, men det passet ham  kjempebra: – Jeg hadde lenge ønsket å finne en bedriftsform som gav meg fordelene og rettighetene til en ansatt, slik som blant annet pensjonspoeng og forsikringer, samtidig som jeg kunne fortsette å jobbe selvstendig. Jeg var ENK da finanskrisen slo til og jeg pådro meg gjeld. Nå har jeg alle fordelene OG jeg har fått betalt ned gjelden! 

– Jeg har fått en langt mer ryddig økonomi, det er veldig deilig.

Veien til lyset

Daniels vei til lyskasterne har gått litt i sikksakk. Han studerte kunstfag i Spania, klesdesign i England og ble en slags kjendis da han som 30-åring vant TV3s realityserie "Designerspirene" i 2007.

– Jeg dro til Kina med stipend og premiepenger i lomma og startet produksjon i 2008. Så kom finanskrisen, og det ble tøffe tider for en nyetablert klesdesigner med enkeltpersonsforetak.

Daniel hadde jobbet med teater og konsertvirksomhet siden midten av 90-tallet, blant annet ved Union Scene, Drammen Teater og Quart-festivalen. Det var da han fikk jobb ved en studentscene i Bournemouth ved siden av studiene at han begynte å interessere seg for lys. Fra 2007 kjørte han lys på Fredrikstad-rockerne CC Cowboys‘ konserter. 

– Det ble mer og mer lys, flere og flere artister, smiler Daniel og nevner i fleng – Gabrielle, Marion Ravn, Eva & the Heartmaker. Nå for tiden er det blant andre Turbonegro, Christel Alsos og Wardruna som nyter godt av ekspertisen hans. 

Skjermbildets tid

Det har blitt mye reising på en mann som i fjor sommer ble pappa til vesle Hedvig. Men covid-tiden åpner opp for andre typer oppdrag: 

– Nå jobber jeg mye med streamkonserter, konferanser og lignende, ofte på oppdrag fra eventfirma. Aldri før har det vært så viktig med gode skjermbilder!

Aldri før har det vært så viktig med orden i hverdagen heller. Og den er der for Daniel Sørensen: – Jeg vil anbefale Employ varmt. Det er en flott bukett av folk som jobber der, de er åpne, ærlige og alltid tilgjengelig. Du kan komme med hva du vil, og de ordner opp.

Vil du også ha fordelene til en ansatt?

Jo flere vi er, jo bedre! Med Employ blir ansvarsforholdene helt annerledes. Som ansatt kan du overlate det meste til administrasjonen.

Flere historier