Publisert
13.2.2024

Inspirert inspirator

– Vennene mine pensjonerer seg en etter en, men jeg skal jobbe til jeg er 80! Nær tre tiår som inspirator og mentor har åpenbart ikke drenert kreftene fra Liv Berit Heimstad Tønnessen. Pedagogen med fordypning i ledelse strutter av energi, men forteller at hun samtidig har funnet roen som ansatt i Employ. – Jeg håper de vil ha meg lenge, smiler hun.‍

Inspirert inspirator

– Hvis en kunde ikke betaler, er det Employ som purrer, ikke jeg.

Liv Berit Heimstad Tønnessen
Forfatter / veileder / pedagog

Det var i 1993 Liv Berit bestemte seg for å starte for seg selv. – Jeg var lei av alltid å være sliten av kurs om kvelden og jobb på dagen, kuttet barnehagejobbingen og begynte for meg sjøl. Økonomien gikk opp og ned i begynnelsen, men jeg er gift med en som hadde inntekt. Det var avgjørende de første årene.

– Når ble du klar over at Employ var et alternativ for deg?

– Jeg så en av de tidligste annonsene deres, men var ikke helt i målgruppen. Etter hvert ble det heldigvis plass til sånne som meg også, og fra 2. januar 2017 har jeg vært Employ-ansatt.

– Terningkast etter fire år?

– De er så gode!  Jeg har i alle år syntes at system tar for mye tid, har sittet og fylt ut ting og lurt på om jeg har gjort det riktig, stresset med frister – alt dette er jeg nå fri fra, sier Liv Berit og fortsetter:

– Jeg har stått på scenen med lungebetennelse og 40 i feber fordi jeg ikke har hatt råd til å være syk. Nå er jeg forsikret, for første gang siden 1993. Jeg har hatt tre sykemeldinger i løpet av de fire årene hos Employ, og det er som et sjokk:

– Jøss, jeg kan være syk uten å tape penger!

Liv Berit synes det å ha fått trygderettigheter er størst av alt. Hun slipper også å tenke på selvangivelsen, og glemmer verken fakturering eller annet.–  De holder meg i nakken, ler hun.

Tydelige svar

Den erfarne inspiratoren hadde aldri før hatt ledere å gå til for å få hjelp. At hun nå kan spørre Employ om simpelthen hva som helst, og få svar, er en skikkelig opptur.

– Kontaktpersonen min, Karl-Dag, er både tålmodig og klok! Og handler det om økonomi, er det Martin jeg spør. Det er i det hele tatt høy standard på kommunikasjonen, de er ekstremt tydelige. Det jeg glemmer, husker de. Sånt gjør det trygt å være ansatt. Og hvis en kunde ikke betaler, er det Employ som purrer, ikke jeg.

– Slagordet til Employ er "Helt ansatt. Helt fri." ...

– Ja, nettopp! Jeg må skaffe meg oppdrag selv, og om jeg ønsker å jobbe mye eller ta tur i Stillehavet, er det mine valg. Jeg er en fri sjel! Ingen spør "er det så lurt?", jeg tar valgene selv. De vil kun si fra dersom jeg ikke skulle holde forpliktelsene mine.

– Hvis en kunde ikke betaler, er det Employ som purrer, ikke jeg.

Gode hjelpere

Liv Berit er ikke i tvil om at ansettelsesforholdet har gjort henne flinkere i jobben. Hun slipper å frykte at hun gjør feil, hun får raske svar på spørsmål og har alltid folk å snakke med.

– Jeg liker grunntanken ved Employ, det er et system som er så velfungerende at vi kan ta imot flere. 

Pedagogen fra Stavanger har også stor nytte av kollegaene sine i Employ. – Jeg leier kontorplass i Stavanger Tinfabrik, hvor det jobber masse kreative og spennende mennesker. Da alle oppdrag forsvant i koronatiden gikk jeg over på sosiale medier, en helt ny plattform. Da stilte Lifesounds Bjørn-Erik Zahl på nabokontoret opp og hjalp med både ideer, filmproduksjon og lansering. Og nå nylig satt jeg med rynkede bryn over en masse råmateriale til boka jeg holder på å skrive, da kommer Kjell Inge Torgersen, spør hvordan det går og ender opp med å dele av sin erfaring og veilede meg. Sånt er nydelig!

Forfatteren

Liv Berit, som har skole, barnehage og foreldre som spesialfelt, skriver også bøker. Tematikken er forholdet mellom foreldre og barn. "Å velge det varme blikket" kom for snart fem år siden og er alt utgitt i seks opplag. Liv Berit tok farvel med akademias språk da hun skrev boka, ville nå inn uten for mye teori og fremmedord. Boka er likevel blitt brukt som referansemateriell helt opp til doktorgrad, og høyskoler har brukt den på barnehagelinja.

– Jeg har møtt tusenvis av foreldre som jeg har fått lov å hjelpe. Og lært en hel masse av dem, forteller hun.

På forsommeren slipper Liv Berit Heimstad Tønnessen ny bok med tittelen "Nøkkelknippet". – Den handler om holdninger som åpner opp inn til barnet. Boka er kort og enkel, med både tekst og illustrasjoner. Jeg skriver ikke for å bli rik og berømt, kun for at unger skal få det bedre og foreldre finne roen. For husk: Det finnes ingen vanskelige barn, bare barn som har det vanskelig!

Vil du også ha fordelene til en ansatt?

Jo flere vi er, jo bedre! Med Employ blir ansvarsforholdene helt annerledes. Som ansatt kan du overlate det meste til administrasjonen.

Flere historier